September 13, 2012

Haf.My Story. Part I : The Beauty in Ugly


Hey. How are you guys doin'?
Today I'm gonna share something about myself.
Something that most of you people don't know about. Something that might never cross your mind.


(Click on the image for a better resolution)

Yeap. that was me in those pictures. =)
Back then. I was this lil nerdy kid. A kid with a cap, a big shirt and a real big jeans, always.
Someone who is socially awkward. Yeap. I was.

And to top that off, I had a problem with my skin. I've had a real bad skin. Covered with pimples on, almost the whole face. It was really bad. And I locked myself in the house almost every precious second. I barely go out and hang out with friends or whatsoever. I do things alone. I was just really uncomfortable in my own skin. How I hoped it would end, on that very second.

It was horrible. People were staring. People were talking. Even my own father almost had his fist on my face for having a bad skin condition. As if I asked for it. ?
My friend once said to me, "My ass is even nicer than your face.".
Yeap. right on my face.

Sakit bhai. Gila terasa hina bila orang sama kan muka aku dengan punggung dia.

But that was back then. 5 years has passed. Aku bukan lagi mangsa cacian. Bukan lah mengatakan diri ini cukup kacak, HOT atau pun sempurna. Jauh. terlalu jauh dari semua itu. Tapi aku sedar, aku bukan ditempat dulu. I've changed. Physically, mentally and emotionally.

But what happened to me years back had got me thinking. Berfikir secara matang. Untuk lebih menghargai kita sesama manusia tanpa menilai rupa seseorang individu itu. 

Dan hidup bukan lah satu kisah dongeng. Tapi, tiada apa yang mustahil. Dulu, aku sering diperli dan dikutuk oleh rakan-rakan. Iya lah. Siapalah aku? sekadar budak "nerd" yang penuh jerawat di muka. Bila aku ambil gambar pun. Di tertawa kan. Aku menyimpan angan-angan untuk menjadi "photographer" bebas dahulu. Kerana sedar, wajah aku tidak layak untuk berada di hadapan kamera. 
Tetapi, Alhamdulillah. kini, they want this face to be in front of the camera. Kuasa Allah. =)


"Believe in your dreams. Believe in yourself. Believe, that one day, what you believe is to be believed."
- H.AdamAizat




Jadi, jangan dipinggir orang yang terasing. Mereka mampu berubah bukan sahaja untuk diri sendiri, malahan, segelintir dari orang-orang sebegini, merekalah yang merubah dunia.

Ada ke iPhone, Facebook, etc kalau tak ada nerd? =P


cantik/kacak sahaja, tetapi "kosong". tak kemana juga. =)

be the "Beauty with Briefcase."
Ilmu penuh didada. kebijaksanaan terserlah.

Kami mungkin tidak seindah rupa, tetapi, untuk seseorang yang bukan sahaja indah rupa, tetapi juga, dalaman. Mereka tidak menyisih. They'll find "the beauty in ugly".
Now, that's what true beauty is.




Sincerely,
H.AdamAizat

54 comments:

aien zawawi said...

wahhhh.. speechless.. kuasa Allah.. siapa cakap itik y hodoh tak boleh bertukar jadi swan y cantik.. bukan sekadar kisah dongeng.. :)

Aiman & Adam said...

=) Kuasa Allah. kita tak tahu masa depan kita mcm mana. jgn mengalah. =) and jgn dihina yg buruk rupa. mereka belum tentu buruk selamanya. dan yg cantik, belum tentu cantik selamanya =)

Si Putera Pena Abadi said...

nice post ever . yeyyyyyy !

Aiman & Adam said...

thanks putera pena =)

Fiq Fikri said...

skung h adam sudah berjaya,good luck untuk hero remaja,aku sokong kau yee eheheh

jeffry eswedz said...

Salute. Totally agreed with u! Nice sharing here

Aiman & Adam said...

Fik Fikri : thanks bro! kau pun apa kurang. haha. terima kasih byk2. much appreciated =) dtg tak btw?

Jeffry Esweds : thanks. you're welcome dude =)

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

Adam : suke baca entry Adam..penuh humble, jarang ade manusia yg apabila diberi kelebihan suke memandang kembali ke tanah..selalu manusia hanya memandang ke awan bila pujian sudah terlalu byk diberikan. Btw apa Adam lalui kitaorng pn pernah lalui. cuma caranya berbeza, kalau Adam orang samakan dgn punggung orng..kitaorng pula disamankan dengan tiang. Rezeki manusia kite takkan jangka dan tahu bila rezekinya akan tiba, kadang kite di bawah dan kadang2 kite berada atas. Oh ya satu pesanan dari kitaorng, :)
teruskan menjadi Adam Aizat yg kitaorng kenal ya. Jgn sombong bila satu hari nanti Adam dh berjaya. Eh terpanjang pula komen ni,sorry! =.='

Al - Amin said...

Very inspiring :) But I wonder, apa yg mmbuatkn adam berubah? Bgaimana brmula, perhaps rmai yg in the same boat wit adam 5 years ago mncari apa sbenanya turning point utk mndjadi 'someone' from 'no one'. Harap adam blh kongsi.

Aiman & Adam said...

Ida dan Iena : Terima kasih. Yeap. insya-Allah. semoga I sentiasa berpijak di bumi yang nyata. Pengalaman mematangkan. Mendewasakan pemikiran dengan belajar dari apa yang terjadi, tidak hanya pada diri sendiri, tetapi yang terjadi di sekeliling. Btw, terima kasih sgt sbb sentiasa mendoakan yg terbaik utk I. u both hv been really supporting since my day 1. sgt bersyukur =) =D

AL-Amin : insya-Allah. I will think about it. mungkin sedikit lewat. kerana mulai esk. sudah mula dikurung. mungkin selepas tamat Hero Remaja. I will, insya-Allah =)

Anonymous said...

So .. How u do it ?? Apa rahsia nyy ? Tell us .. I want be like u :-) someday

Aiman & Adam said...

Masa. Masa merubah segalanya. I didnt change drastically. Berperingkat. dari pakaian ke rambut ke muka dans sebagainya. And thanks to my sisters, annaseaskey and my friends. Mereka banyak membantu. Tanpa mereka, saya masih seperti dulu =)
Tetapi nasihat saya. Jangann terlalu dikejar untuk menjadi terbaik paras rupa. Dalam kena cantik juga. sebab sekarang orang tak pandang luaran sgt. Yg tidak pandang tu ada lah rakan sejati. =)

Anonymous said...

Saya fikir U are born good looking ... Now u are inspring too me ..

Aiman & Adam said...

No. Well, I guess that's just how it works lah sometimes. People who weren't born good looking doesnt mean they will never be kan? ada org ckp, makin kita meningkat usia, makin handsome/cantik. mereka yg dilahirkan dgn cantik paras rupa sejak kecil. mereka bertuah. but pada yg tidak. tak bermakna mereka tidak akan. betul? thanks btw =)

Abdullah Sufi bin Ali said...

Got the same story n experiences..
alhamdulillah.. Jalan Allah is everywhere.. Depend on us.. which path would you choose.. if we have target, put the belief and trust to god, never such disappointed thing will appear..

Its truly the same story man.. hehe

Aiman & Adam said...

Oh. good to know. Alhamdulillah. I'm proud of u man. =)

cik fatima said...

kes sama jugaklah tp muka sy mi dibandingkn dgn mgkuk tandas yg kotor tu. yg kuning sekuning-kuningnya... actually i'm very happy with you adam. cause I'm still not brave to put my pic as my profile pic or omething else. My face is just like shit that even no one would look at me, but I have a very cute and pretty sis that made me even more ashamed of myself, yelah mcm mana saya tak malu kan? but, now, I want to be me, and siapa yg tak suka tu boleh blah, right? :D

Aiman & Adam said...

Alhamdulillah. Thts the spirit! Saya cuma nk ckp ini shj. Let no one tell u how ugly u are or how hideous u are. Believe in urself. And dont let these rude people take u down. Ingt. Setiap ciptaan Allah itu indah-indah belaka. Bila mereka menghina. Mereka menghina ciptaan Allah. Dan awak kena tahu dan percaya. There's a beauty in everybody. Termasuk kamu. Skrg, jgn menyorok lagi. Live out loud. ;)

manisah mohd daud said...

Really touching when i read this..Hafreez..you're very humble person..please don't change..semakin hari semakin suka n respect dengan u..bukan semata2 sebab rupa paras u yang handsome,charming n ada model looks..but bcz of ur character and attitude..u are not like others..will always support u hafreez..u'll have a bright future for sure..u really have a good talent in acting..keep updating ur blog okeh so that we (ur supporters and fans) will understand u more and knowing u from ur truly heart..good luck hafreez!!!...:D

Ezairah Hassan said...

kita senasib laa..but up still now im still kat takuk lama. still mencari where n when i should change myself. from the ugly duckling to the beautiful amazing swan. people keep saying 'u cantik actually' 'u lawa actually' but nothing change when the fact is im not wht they talked about. u know, zmn sklh menengah is the worst thing i hate to remember. all thing mess just bcause im not looks like wht they gang do. hmm. btw, congrats dude. finally u found the path. keep it cool!

Mirarahym said...

Can i know how you remove all the pimples? What product do you use ?

Aiman & Adam said...

Well. I used clearasil. The light blue set. But I dnt think its still available. And as for nw. I can use whtever, my skin doesnt really cost me much trouble anymore.

Aiman & Adam said...

Believe in yourself. Believe in Allah. Anything is possible. Goodluck! ;)

qamariah asmuzi said...

this is my bufday! oic, well never mind. walaumacam mana pun u tetap best. hope I dapat jumpa u kat lua. first impress tgk kat drama bila hati berbicara membuatkan I nak tahu siapa u sebenarnya. yes bila dapat baca kisah hidup u no wonder la. u memang berusaha keras! good job. best of luck bruh :) keep it up

Nur Syafiqah Nor Azmi said...

suka dengan lakonan dalam Drama Bila hati berbicara...humble sungguh..btw your blog give me some inspiration...:)

Lyssa Medina said...

Sangat jujur dan humble..adore u..

Mahfuzah Mohd Noh said...

Tahniah adam..semoga adik sentiasa berpijak di bumi nyata

Syu said...

Adam, jom jumpa.

Ellinda Marel said...

Never knew you in person. Since i read all your previous post, you impressed me much. This comment will be the first and the last. I'm glad I've found 'real' you in this writing. Tahniah H.A!

Anonymous said...

Menangis time bace ape yg abg tulis... rase lebih semangat utk teruskan hidup... abg tlh beri inspirasi dkt saya.✌

Anonymous said...

Blh bagitahu Produk ape yg abg gune...

Anonymous said...

Yupp..rupa bukan segala-galanya. Yang penting hati. Kalau dapat rupa yang baik tu bonus dan ujian jugak sebnarnya. Macam mane kite hargai rupa yang Allah kurniakan dengan perkara yg sepatutnya. Yang penting usaha dan sentiasa bersyukur dengan nikmat. Good job Hafreez.U are very humble . Hope u always like this eventhough u become very popular in the future. :)

Anonymous said...

I like this post.. go go badri!! Menangis tengok bila hati berbicara semalam.. suka tengok badri pakai baju putih.. dunno y.. i'll support u my bro..

Muhd Mustaqim said...

Alhamdulillah . baca entry nie berikan saya kekuatan utk terus kan hidup . situation awk dahulu sama dgn situation saya sekarang . 😂

Syafik Kamaluddin said...

be humble. =)

Anonymous said...

Mula2 tgk hafreez kt tv,ade iras2 abg sy..mse tu start suka..after bce kisah ni nk nanges rase...how strong ur soul...semoga berjaya ya brother :)

bearyblossom said...

So inspiring...

SonrisaHana said...

Suatu ketika dulu saya pun pernah dihina kwan ² sekolah. Muka xcantik, serabai. Seriously i don't have confident level when talk to people because malu ya amt. it's okay. Like you say , they will find the beauty in ugly ;) now i proud with myself. Yeayy :D

Anonymous said...

yup. sangat2 paham perasaan org yang ada masalah pimple ni. sy pun ada masalah ni. sampai hilang keyakinan diri nak berdepan dengan kawan2. dah mcm2 ikhtiar cuba so that dapat kembalikan balik keyakinan diri. tp tu lah, xde rezeki lagi setakat ni. maybe Allah nak uji lagi. Alhamdulillah. proud of you abg. kuat sangat !

Anonymous said...

How to remove that pimples...??
I hve a friend,he has that problem...
Now he try to check in specialist hospital..
I hope anyone cn help...

anna_lucia said...

Anak saya pun ada masalah pimple teruk sgt. Pelbagai usaha dah dicuba. Kalau aiman adam ada nasihat utk masalah ni saya berbesar hati. Anak saya selalu duduk d rmh dan tak bergaul sgt dgn org luar mayb sbb malu dgn masalah muka dia

Isra Ismail said...

Dulu 1 December 2012 saya pernah tanya abang Hafreez Adam kat fb, produk muka yang digunakan.. sangat baik dan peramah serta tak kedekut ilmu, sudi menjawab dan berkongsi rahsia..
# Hero Remaja 2011/2012

" TERBAIK " Taniah di atas kejayaan memenangi Artis Baharu Lelaki Popular di Anugerah Bintang Popular Berita Harian (ABPBH) 2014

irfan syah said...

Apa rahsia abg dapat kulit yang bersih?? Kongsi pengalaman abg.. dari peminat abg.. dulu pon saya mcm tu.. but nk tau abg pakai produk apa2 ker

monsterkeyell seven said...

betul tu ..teringin nak tanye soalan sama :D

Anonymous said...

Someone once said to me infront of everybody "dalam dunia ni aku bnci 2 jenis pompuan,satu pompuan gemuk and satu lagi pompuan hodoh..and kedua2 ciri ni ade kat ko"..right on myface..after 8 years it still hurts and terngiang2 kat telinga ni..and my self confidence about my face sngaaatttt laa rendah smpai laaa skrang..aihhhhhh~

Anonymous said...

U're so inspiring me ! I dont know why i've been so emotional right now. I feel so down bcos of my face, i rather be alone !! I mean it ! Your situations just same like me, but i'm a girl. What can i do is crying :'( Ahahahahahahaha :) :) :) :) :) :)

Anonymous said...

same like me..dulu dicaci sekarang mengekori.apapun kene sentiasa mrendah hati

Anonymous said...

assalammualaikum , hai sy maz.b . syukur dgn nikmat sementara yg kita dpt . sabar dgn ujian , dihina caci dgn manusia sekeliling . hadam dgn ayat mereka buat kita hilang keyakinan , hanya mampu berangan dgn cita2 masa dpn . alhamdulilah sy pun slalu kena ejek masa ic sy darjah 6 gelap sgt2 so org pggil sy pocong atau ank indu estet , bibir besar tmpat timbang ikan , gemok , muka berminyak , lubang2 kt muka . haa sampai satu hari kwn sy ckp " weyh aku geli kot kt lubang2 kecik mcm kt muka kau tu" time tu mmg nk nanges , n sampai tnye kt Allah knp aku xcntik mcm org lain . mcm org xbsyukur sgt , sy ada cita2 sy nk jd fashion designer , tapi sbb kekurgan diri . sy cuma blh berangan , tapi satu hari sy fikir . if kau xmula skrg , sampai tua kau akan mcm ni jd bahan ketawa manusia . alhamdullilah skrg sy fashion designer mulimah semester terakhir , sy dah kurus , muka xlubang dah . jerawat biasa la , manusia mne je sempurna sifat kn . bila kte cntik lawa ramai syg , kadang org yg caci hina ni pilihan kte antara dua nk jdikan mereka sbagai cabaran hidup atau jdikan diri sbagai bahan jenaka mereka . bila ada masa lampau insyaAllah kita akn ingat btapa Allah syg pd kita . jaga diri .

Anonymous said...

mgkin cerita kte kongsi dpt jdkan semangat untk org2 seperti kita maju bkn mundur . insyaAllah kuat kuat Allah ada .

Little Deer said...

������ terbaiklah!

manis-manis blogspot said...

Assalam...tahniah atas kejayaan...sentiasa bersyukur dengan apa yang diberikan olehNya....teruskan segala yang anda lakukan hari ini...dan...jangan lupa melihat ke bawah sekiranya berada di puncak kecemerlangan....

Fatin Amirah said...

few days ago, I hashtag-ed your name on my twitter w/out knowing who you really are.my friend told me bout your story,this story. tbh,in this early year,im having same problem as yours and yes, my friends asked what happened to my face. Malu sangat. kalau pakai tudung, I will cover half of my face from the acne. i filter my photos to look flawless as other girls and my friends ask me why do look pretty only in the picture.please tell me how did you healed your skin and im not asking this because who you are,but because who you were.

Anonymous said...

alhamdulillah. all the best bro ^^

Anonymous said...

salam, what kind of product u used..please