July 19, 2014

Quit? Never




Ok, let's just get things straight.

I've been under a lot of stress. In situations that doesn't lift me up, not even a bit.
but being in these situations, made me realize that, I am not a quitter.
(oh, it does lift me up somehow, I guess)

I am not.

I learned that it's a process of growing wiser and stronger.
Yes. It's hard. It was. It is. It has always been.
But I am not gonna quit.

Kita semua ada cita-cita. A goal to reach.
Tak kira lah jika ianya kerjaya, matlamat, kehidupan, keluarga atau kekasih.

ada benda yang kita mahukan dalam hidup kita.
try and try again.
cuba selagi mampu.
sampai kamu genggam kejayaan itu.






Today, I had a conversation with this friend of mine. A girl.
so, she was saying about her having a crush on this particular guy she's been friends with.
and she's confessed everything to him. But he has a girlfriend, already.
and so she said that no matter what. She will try her best to win this guy. Regardless the fact that he, is taken.
Dia (this girl) cakap, "Orang selalu cakap dekat I, Kalau seseorang tu ada kekasih pun. belum tentu itu jodoh dia. Selagi tak kahwin. it's okay to try."

Believe it or not. Saya mungkin setuju dengan dia.
Saya tak cakap it's ok untuk rampas hak orang.
Tapi it's ok to try and not to give up too soon and just quit.
Semangat tu penting.
And maybe because this friend of mine ni jenis yang naive and innocent, Buat saya rasa she's being true and honest sahaja. buatkan saya cakap "Yes. you should not quit"

Bukan menggalakkan dia merampas hak orang.
Tapi menggalakkan dia untuk tak patah semangat dan sekurangnya MENCUBA.
(Of course I told her to try and win him nicely. Bukan rampas. Tapi usaha untuk buat lelaki itu nampak dia. Buat dengan cara betul. The rest is up to the guy himself.)

Tentang soal rampas-merampas tu. tolak ketepi sekejap.

Sebab I believe that ALLAH mempunyai perancangan yang lebih baik untuk setiap hambaNya.

Kawan saya boleh cuba. tapi kalau tak berjaya. Maknanya kuat lah jodoh lelaki tu dengan kekasih dia. or maybe He's not for neither of them. who knows? Only God knows.

And if kawan saya berjaya, maybe he is for her after all. So, it's good for her to try and tak give up macam tu sahaja.

the key is to NEVER GIVE UP.
to NEVER BACK DOWN.

You believe in something. You should give your everything to have it. Earn it.




"So, am I wrong? For tryna' reach the things that I can't see"





Jangan mengalah telalu awal. Kita tak tahu apa yang menunggu kita kalau kita berusaha.
Usaha tangga kejayaan.







Sincerely,
Hafreez Adam

9 comments:

Anonymous said...

aku suka tulisan kamu. tulisan yang kamu lontar sangat dekat dengan aku. nothing much to say, have a great day Hafreez Adam. semoga Allah berkati hari hari kamu di muka bumi dan di sana nanti :)

Aiman & Adam said...

Amin. Thanks. much appreciated. =)

Anonymous said...

Sampai satu tahap.... Kita mampu tersenyum bila kita sudah mampu lalui perkara yang kita rasa mustahil dahulu kala.

The key is to never give up. Indeed.

Have a bless!

Cik S said...

Hye. Sy ada minat dengan seseorang ni. N tak pernah pun nak bagitahu dia. Tak pernah bertegur cuma selalu berselisih. Dia dah ada girlfriend. N I wish I can tell him about my feeling, one day maybe. Tapi dont know itu cinta or suka sahaja. Apa beza cinta dan suka? Can U explain. I dont have any feeling like this before. Hm hahaha hanya luahan perasaan. Have a nice day adam. :)

Nur Syazwani said...

haii, macam mana nak follow blog adam ni ?

lyyns manohara said...

kenapa ada dua org yg manage blog ni? aiman tu siapa?

mimi hana said...

best sangat2..thanks .

Aisyah Bujang said...

Berusahalah selagi kita termampu... tapi jgn diusahakan apa yg bukan kemampuan kita...
Bicara nenda ku " kakteh tak rugi mencuba tapi rugilah kakteh jika tidak cuba",... nenek #ikhlas pesanan mu..

Anonymous said...

tapi mcm mana nk beri semangat kat orang, hmm.