September 17, 2012

Haf.My Story. Part 2 : The Beginning of the Broken Pieces.


My mom pernah cakap, "Susah jadi senang. Orang senang, tak selamanya senang. Orang susah, tak selamanya susah."
Hidup ini kan ibarat roda. kadang kita diatas. kadang kita dibawah. Bila di bawah. Jangan berhenti berusaha. Bila diatas. Jangan pula kita leka. "Terbaik" tak akan datang tanpa kenal "Payah". 

Ramai bertanya. How you started (as a model)?

Aku boleh jawab yang aku "bertuah". Mencuba nasib atas suruhan kawan. 
She went to my (facebook) wall and posted (something like) this ;
"Abang gagah! Hantar gambar abang gagah dekat Annas Easkey Photography! Dia tengah buat competition untuk cari model! called "Project X by AnnasEaskey"

and I was reluctant. Macam pernah cakap. Saya tak yakin pun. Tak rasa diri layak pun. But she insisted on me having my pictures sent to him (AnnasEaskey).
And so I thought to myself ; "Why not?"
I should just give it a shot. I really have nothing to lose, do I?
And so I did. I sent my picture to him. And not so long after that, I received a message from AnnasEaskey, Sayin' that I got through to the next round. and frankly typing (not speaking. =P ), I was super shock!

But still, I didn't aim high nor far. I was just going with the flow. So, I got through the 2nd round, and 3rd and before I knew how far I've gone. I was already on the list of top 5.

Persaingan agak hebat. Saingan saya bukan calang-calang. Jaslin Puasa (Finalis Hero Remaja 2007/08) antara yang memberi saingan yang sangat hebat! and the votes. the votes were crazy. Macam tak percaya pun yang ada orang vote untuk saya. hahaha.

Malam raya kedua 2011, Saya menerima berita gembira. Abang AnnasEaskey personally called me. Dan beritahu saya, Saya menjuarai kategori lelaki (Male/Homme) untuk musim pertama Project X by AnnasEaskey.

Ok, need I to tell you how excited and how happy I was? You probably have got that figured out, haven't you?

Keputusan rasmi diumumkan di official facebook AnnasEaskey Photography. And I told my mom about it. And she was really happy for me.

Mungkin memang dah tertulis rezeki aku disitu. Selepas kemenangan aku diumum. I got lots of great offers.
Tapi semestinya, tak semua aku dapat buat.

Hidup aku berubah secara perlahan-lahan. Dari hampir setiap segi. Ianya berbeza.


But I was really excited about gettin' myself booked for two different designers for MASiF 2011.
In my first year of doing this (modelling), to be able to do a big event like that was such an honor for me. And that, indeed, was my first catwalk on a runway. Perasaan itu memang bercampur-baur lah.

And in my first year. I get to do MASiF, two tv commercials for Pizza Hut and KFC, A music video for Alya and her protege, Chocolate = "Boomerang", Photoshoots for magazines, etc.
Alhamdulillah.

Selepas Project X by Annas Easkey. Saya disuruh untuk menghantar borang kepada majalah Remaja pula, untuk Pencarian Hero Remaja 2011/12. Sama dengan apa yang saya rasakan dulu, tak yakin. tapi berbekal kan dengan pengalaman dulu juga lah, saya membuat keputusan untuk menghantar borang itu juga.

Pada 5 Januari 2012.
Saya dipanggil oleh pihak remaja untuk menghadirkan diri untuk sesi interview top 80 Pencarian Hero Remaja 2011/12.

And I went there and tried my hardest to just be my frickin' self.
Saya ingat lagi, semasa di temuramah, saya sangat gemuruh. Dan kerana saya sedar yang saya menggigil. Saya sempat memohon maaf kepada Kak Linda (Editor Remaja) dan beberapa juri yang lain dengan berkata "Sorry lah. Saya menggigil ni. Nervous.". hahaha.

Keluar dari bilik temuramah. Jujur menaip, saya tak rasa saya akan masuk top 25 itu. Sebab saya rasa saya failed to impress them juries.


Tetapi, dalam awal bulan Februari, Saya menerima panggilan dari pihak Remaja. Ini apa yang kakak itu cakap "Tahniah. Awak berjaya tersenarai di dalam Top 25 Pencarian Hero Remaja."

UN.BE.LIEVE.ABLE.

Sejak awal March, saya berhenti buat modeling sebab terikat dengan kontrak bersama pihak Remaja dan Karangkraf. Tapi saya puas. Sebab macam-macam saya belajar dengan mereka. Bermacam aktiviti yang dijalan kan untuk mempersiapkan kami untuk berhadapan dengan dunia hiburan yang sebenar.

Alhamdulillah.

And now, 4 days from now.
I am just 4 days away from our final show, Pentas Akhir Pencarian Hero Remaja 2011/12.
I am indeed hoping nothing but the best. Not just for me, but my fellow heroes.
I don't know what God has in store for me and my future. But I'm sure, if I keep doing what I'm doing best, Saya boleh warnakan dan corakkan kain putih hidup saya ini dengan banyak perkara dan kejadian yang menarik. Whether I choose to pursue this or something else.

Mungkin ramai tak perasan. Isi cerita ini. Tapi, ketahuilah, orang lain boleh menasihati, menyuruh dan menggalak kan kita untuk mengubah kehidupan kita. Tetapi, kita, diri kita sendiri kalau tidak "bergerak". Kita tidak akan kemana.

I do wonder sometimes, If I didn't send my picture to AnnasEaskey. and didn't as well to Remaja. Where would I be standing at today. right now.  ??
Sebab saya tak percaya saya boleh pergi jauh. Tapi sebab fikir kan "I've got nothing to lose if I try". Saya cuba. dan Alhamdulillah. Look at where it has taken me to now.

We determine the kind of life that we want.
The power, is in our hands.


It started with only "Why Not".
That simple step that you take might change your whole life. so, "Why not?"






















"I never want to be popular. not even aiming to be one. 
I just want to be an inspiration. To those who needs one." 

5 comments:

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

nice entry Adam, penutup entry pun terbaik. Iena & Ida doakan Adaman terus sukses dan maju jaya. Kitaorng yakin yg Adam mmg boleh pergi jauh. Mana tahu boleh jadi sehebat Aaron Aziz nanti? :)

Aiman & Adam said...

Thanks Ida and Iena! amin! terima kasih kerana mendoakan yg terbaik dan sentiasa menyokong dan membantu. I will always remember =)

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

sama2 :)

nEsLo iCe..^_^.. said...

u r really inspiring me.. T_T

Izwan Baktiar said...

Just a question.Apa jadi dengan adam punya pimples?how you treat it?dan mcm mana terasa nk berubah?๐Ÿ˜„anyway,an inspiring story