March 16, 2015

Success Failure


Success. Failure.
How do you see 'em.
Apa yang menjadi ukuran kejayaan atau kegagalan anda pada mata anda sendiri??

Macam mana anda menilainya?

Well, Let's just say.....
Kejayaan atau kegagalan kita itu bukan terletak pada orang lain. but ourselves.

Jangan biar orang ukur kejayaan ataupun kegagalan kita.
Because only we (and God) know how hard we've tried.

Dan bagaimana kita nak menilai kejayaan dan kegagalan kita?
Hati, jawapan ada pada hati.
Anda rasa kecewa. sebab anda gagal.
You feel happy, because you have succeeded.

Pada mata orang, belajar tinggi, jadi doktor, berumah besar. berduit banyak. berkereta mewah.
Itu kejayaan.

tapi pada mata kita sendiri?
Is that how you see and evaluate it?

Pada mata saya.
Yes. betul. It's some sort of lambang kejayaan.
BUT,
tak belajar tinggi. tak jadi doktor and all that stuff,
tak bermakna mereka gagal.
You don't know how far someone has come in life.


Dato' Siti tu antara contoh terbaik yang kita ada sekarang.
Tak perlulah saya cakap kenapa. Rasa semua tahu.
Tapi tengok dia sekarang. Antara individu paling hebat pengaruhnya di Malaysia.
Dikenali sehingga ke luar negara.
Rekodnya bukan calang-calang.
She's a real role model.

Pokoknya,
Kejayaan dan kegagalan seseorang itu tidak terletak pada tangan orang lain untuk diiktiraf.
But ourselves.
Let it be if someone is just a cleaner sekali pun. if dia rasa itu kejayaan. Itu kejayaan pada dia, regardless apa orang lain cakap.
Maybe dia dulu sekadar kutip tin dan jual. who knows?
So, dia improved. Orang yang improve adalah orang yang berjaya.
Orang yang tidak. well, mereka lah yang gagal.


Judge no one.
Because you don't like to be judged.
Do you?

=)





"Because to reach is never easy.
But to try is never hard"
- Hafreez Adam



Sincerely,
H.A

8 comments:

emma yusof said...

Hi Hafreez ,
Im nearly teared up while reading your post that i came across before i want to post a blog. Im in a situation that i can relate to your blog. As for me people judge and hurts me along the way. Thanks for your post will give me a heads up :)

Aqieqie said...

thanks abe utk post ni sangat berguna utk saya .... post ni meransang minda saya untuk maju kehadapan dan peroleh kejayaan... Insyaallah

azlin alin said...

thanks abg . For those inspiring words . i'm nearly teared up reading your words . i am actually . how amazing you can touch my heart just through your words . Your motivated words . Please do not stop writing . i'm seriously love it . i wish you all the best in your life .

fatinamira said...

i love the word that is described in picture H.A..

sememangnya kejaayan tu tak kan pernah kita capai jika tak pernah berusaha, dan tak da orang yg tak pernah gagal.. lagipun, gagal tak bermakna selamanya, dari situ kita belajar...

bagi saya, kejayaan itu tak di ukur pada nilai tinggi ilmu pelajaran, atau kerjaya,
tapi di ukur dari segi kepuasan hati,..
kalau kita doing something dan kita puas hati, itu dah consider berjaya
compare kita buat dalam terpaksa dan berjaya...

thank for those word H.A, really make me feel wake up today... :)

Izzati Suhaide said...

Hai hafreez adam..seriously bila baca blog awk ni wat sy rasa tersentuh..sbnr nya sy sndiri mrasakan yg sy sring gagal utk mencapai apa yg sy inginkan..shinggakan sy mrasakan sy ingin mengalah utk mencapainya..tetapi sy tahu, yg pntg semangat dan kesabaran adalah kunci sbnr utk berjaya..hope awk trus success dlm bidang ni dan jgn cpt mengalah..orang akan trus bkata psl kita sbb kita takkan mampu nk puaskan ht semua org..yg pntg kita dan org sekeliling kita lebih mengenali diri kita dan yg pntg Allah lbih mengenali kita..keep strong and all the best..good luck!! ☺

Rafzan Tomomi said...

tahniahhh weh :D

FNR said...

Abg Hafrezz , beri ramai org inspirasi and smngt utk capai whatever they want in their life . u also inspire me to not ever give up in any situation. Thanks! Hope we get blessed from Allah and strength, in everything we do.. InshaAllah :')

sabariah razali said...

follow u adam